google.com, pub-2246681236863828, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Απλά βήματα για καλύτερο γονικό έλεγχο σε smartphone και tablet - Techland.gr

Ads

Απλά βήματα για καλύτερο γονικό έλεγχο σε smartphone και tablet



Δείτε ορισμένα απλά βήματα για να έχετε αποτελεσματικό γονικό έλεγχο στο smartphone και το tablet σας για την ασφάλεια των παιδιών σας.
Από προεπιλογή, οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί τη συσκευή σας μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε περιεχόμενο που αντιστοιχεί σε οποιοδήποτε επίπεδο καταλληλότητας. Έτσι, αν είστε κάτοχος smartphone ή tablet και συχνά βρίσκεται στα χέρια του ανήλικου παιδιού σας, το πιο σοφό που μπορείτε να κάνετε είναι να ρυθμίσετε γονικό έλεγχο στη συσκευή σας, ώστε να μην έχει πρόσβαση σε περιεχόμενο ακατάλληλο για ανηλίκους, ή επίσης για να αποτρέψετε ανεπιθύμητες online αγορές.

Ρύθμιση γονικών ελέγχων σε συσκευές Android



Στις παλαιότερες εκδόσεις Android, υπάρχουν περιορισμένες επιλογές για γονικό έλεγχο, ωστόσο μπορείτε να κατεβάσετε κάποια από τα πολλά Android Parental Control apps που θα βρείτε στο Google Play. Διαφορετικά, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα.

1.Προσθέστε επιπλέον προφίλ χρηστών



Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ξεχωριστό προφίλ για κάθε ανήλικο χρήστη. Με αυτό τον τρόπο – ο ανήλικος χρήστης – δεν θα έχει πρόσβαση στις προσωπικές σας εφαρμογές και πληροφορίες, ενώ έχετε ξεχωριστό χώρο για εφαρμογές και παιχνίδια. Αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα νέο προφίλ χρήστη, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Χρήστες. Επιλέξτε Προσθήκη χρήστη και αφού έχετε δημιουργήσει ένα νέο προφίλ, θα χρειαστεί να το αντιστοιχίσετε με λογαριασμό Gmail, είτε δικό σας, ή με ένα μοναδικό λογαριασμό για το παιδί σας. Όταν ολοκληρωθεί η ρύθμιση, η συσκευή θα εκκινήσει, όπως όταν την ενεργοποιήσατε για πρώτη φορά. Από προεπιλογή, οι τηλεφωνικές κλήσεις και SMS είναι απενεργοποιημένες για νέους χρήστες και εξαρτάται από εσάς αν θα τις ενεργοποιήσετε ή όχι.

2.Ρύθμιση γονικού ελέγχου για εφαρμογές στο Google Play
Αυτό που πρέπει να κάνετε στη συνέχεια, είναι να καθορίσετε τι περιεχόμενο θα είναι σε θέση να δουν ή να κατεβάσουν από το Play Store τα παιδιά σας. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη ρύθμιση γονικών ελέγχων που προσφέρει η Google: Ανοίξτε το Play Store και μεταβείτε στις Ρυθμίσεις. Πατήστε την επιλογή Γονικός έλεγχος και ενεργοποιήστε την. Κατά την πρώτη εγκατάσταση, θα πρέπει να καταχωρίσετε PIN, το οποίο θα χρησιμοποιήσετε αργότερα. Έπειτα, πατήστε Εφαρμογές και Παιχνίδια και επιλέξτε το επιθυμητό επίπεδο καταλληλότητας περιεχομένου. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο για Ταινίες και Τηλεόραση.

3.Έλεγχος ταυτότητας για online αγορές
Ένα μικρό παιδί δεν μπορεί να γνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα σε μια δωρεάν και επί πληρωμή εφαρμογή και ως εκ τούτου δεν είναι δύσκολο να γίνει το «ατύχημα», δηλαδή να γίνει μια τυχαία ή ανεπιθύμητη αγορά στο Google Play. Ευτυχώς, η Google προσφέρει ένα μέτρο ασφαλείας που θα αποτρέψει κάτι τέτοιο, και είναι εύκολο να εφαρμοστεί. Απλά, πηγαίνετε στο Play Store > Ρυθμίσεις. Μεταβείτε προς τα κάτω και ενεργοποιήστε την επιλογή «Απαίτηση ελέγχου ταυτότητας για αγορές». Επιλέξτε «Για όλες τις αγορές μέσω του Google Play σε αυτήν τη συσκευή». Επιπλέον, αν έχετε συσκευή με αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, μπορείτε επίσης να επιλέξετε «Ταυτοποίηση μέσω δαχτυλικού αποτυπώματος» στις ίδιες ρυθμίσεις.

Χρήση γονικού ελέγχου σε συσκευές iOS
Όπως με τις Android συσκευές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γονικό έλεγχο στο iPhone, το iPad και το iPod touch ή να εγκαταστήσετε Parental Control apps που θα βρείτε στο Apple Store. Η ενεργοποίηση περιορισμών στο λειτουργικό iOS είναι επίσης απλή υπόθεση.

1.Ενεργοποίηση περιορισμών



Για να ενεργοποιήσετε τους περιορισμούς στην iOS συσκευή σας πατήστε Ρυθμίσεις > Γενικά > Περιορισμοί. Στη συνέχεια πατήστε «Ενεργοποίηση περιορισμών». Θα σας ζητηθεί να ενεργοποιήσετε ένα συνθηματικό για τους Περιορισμούς, το οποίο και θα χρειαστείτε όταν θέλετε να αλλάξετε ή να απενεργοποιήσετε τους Περιορισμούς. Εδώ χρειάζεται προσοχή, καθώς αν ξεχάσετε το συνθηματικό των Περιορισμών, θα πρέπει να σβήσετε τη συσκευή σας και να τη διαμορφώσετε ως νέα συσκευή, για να καταργήσετε το συνθηματικό των Περιορισμών. Εάν η συσκευή σας διαθέτει προφίλ, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Γενικά > Προφίλ.

2.Γονικός έλεγχος σε εφαρμογές, λειτουργίες και περιεχόμενο
Στην ενότητα Περιορισμοί, μπορείτε να δείτε τη λίστα με τις εφαρμογές και τις λειτουργίες που μπορείτε να περιορίσετε. Για να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τους περιορισμούς, απλά πατήστε το ρυθμιστικό δίπλα στην εφαρμογή ή τη λειτουργία. Επιπλέον, μπορείτε να κάνετε και άλλες ρυθμίσεις γονικού ελέγχου, όπως να εμποδίσετε τις αλλαγές στο mail τις Επαφές και τα ημερολόγια, την Ανανέωση εφαρμογών στο παρασκήνιο, το Όριο έντασης ήχου και τη χρήση κινητού δικτύου.

3.Χρήση Περιορισμών για την αποτροπή αγορών
Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα συνθηματικό για τους Περιορισμούς για να αποτρέψετε αγορές που πραγματοποιούνται είτε κατά λάθος είτε χωρίς εξουσιοδότησή από το λογαριασμό σας στο iTunes. Απλά, βεβαιωθείτε ότι το συνθηματικό που θα επιλέξετε διαφέρει από το συνθηματικό που χρησιμοποιείτε για το ξεκλείδωμα τις συσκευής σας. Για να ορίσετε συνθηματικό πηγαίνετε Ρυθμίσεις > Γενικά > Περιορισμοί. Ενεργοποιήστε τους Περιορισμούς και εισάγετε το συνθηματικό περιορισμών. Όταν πατήσετε «Ενεργοποίηση περιορισμών», θα δείτε τι επιτρέπεται στη συσκευή σας. Για την αποτροπή μόνο των αγορών εντός εφαρμογής, απενεργοποιήστε την επιλογή «Αγορές εντός εφαρμογής». Αν θέλετε να απενεργοποιήσετε πλήρως τη δυνατότητα αγορών, απενεργοποιήστε τις επιλογές iTunes Store, iBooks Store, «Εγκαταστάσεις» και «Αγορές εντός εφαρμογής». Αν δεν θέλετε να απαγορεύσετε τις αγορές εντός εφαρμογής ή να απενεργοποιήσετε πλήρως τη δυνατότητα αγορών μπορείτε να ορίσετε να απαιτείται ένα συνθηματικό πριν από τη λήψη περιεχομένου από το iTunes Store ή το Apps Store.

4.Οικογενειακή κοινή χρήση



Μια ακόμα πιο ασφαλής λύση είναι η επιλογή «Οικογενειακή κοινή χρήση» για έως και έξι μέλη στην οικογένεια σας. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να επιτρέψετε στο παιδί σας να ξεκινήσει τη διαδικασία αγορών με την Ερώτηση για Αγορά. Για να ρυθμίσετε την Οικογενειακή κοινή χρήση, χρειάζεστε ένα Apple ID συνδεδεμένο στο iCloud και το iTunes και συσκευή με λειτουργικό iOS 8 ή νεότερη έκδοση ή Mac με OS X Yosemite ή νεότερη έκδοση. Για να ενεργοποιήσετε την Ερώτηση για Αγορά ή να απενεργοποιήσετε τα μέλη της οικογένειας που είναι κάτω των 18 ετών στην Οικογενειακή κοινή χρήση πατήστε Ρυθμίσεις > iCloud > Οικογένεια και πατήστε το όνομα του μέλους της οικογένειας σας. Έπειτα πατήσετε Ερώτηση για αγορά. Με αυτό τον τρόπο θα λαμβάνετε ειδοποίηση στο Mac ή στην iOS συσκευή σας κάθε φορά που κάποιο μέλος της οικογένειας σας θέλει να κάνει μια αγορά. Εσείς, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανοίξετε την ειδοποίηση για να δείτε το περιεχόμενο που θέλει να αγοράσει το μέλος της οικογένειας σας και στη συνέχεια να εγκρίνετε ή να απορρίψετε την αγορά. Εάν εγκρίνετε, θα πρέπει να συνδεθείτε με το Apple ID και τον κωδικό πρόσβασής σας για να κάνετε την αγορά. Αν απορρίψετε το αίτημα ή δεν κάνετε την αγορά, θα διαγραφεί μετά από 24 ώρες και το παιδί θα πρέπει να στείλει και πάλι το αίτημα.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν απλά μέτρα που μπορεί να λάβει ο κάθε γονέας, ώστε να αποτρέψει το παιδί του να αποκτήσει πρόσβαση σε παραπλανητικό περιεχόμενο ή σε περιεχόμενο που δεν είναι κατάλληλο για την ηλικία του. Βέβαια, το πιο σοφό που μπορείτε να κάνετε για να έχετε ήσυχο το κεφάλι σας είναι να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας δεν θα έχουν «ελεύθερη πρόσβαση» σε κάτι που είτε δεν προορίζεται για τα ίδια (π.χ. η δική σας συσκευή) ή για την ηλικία τους.
Απλά βήματα για καλύτερο γονικό έλεγχο σε smartphone και tablet  Απλά βήματα για καλύτερο γονικό έλεγχο σε smartphone και tablet Reviewed by D.Pap on 8:34 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.